Monday, September 22, 2008

..Ramadhan 22-23







RAMADHAN 22

selaku pengarah MAJLIS KHATAM AL-QURAN MUSLIMAT 2008
juz nak ucapkan jutaan terima kasih buat sumer adik2 dan shbat2 yg byk memnyumbang tenaga dalam menjayakan majlis mlm tadi
terharu tidak terkata bila diberi amanah menjadi pengarah program buat kali terakhir
sblm melepaskan jawatan sbg MPP tidak lama lagi


dan x dirancang , dalam persembahan istimewa dari kami senior2 final year
dendangan nasyid TEMAN SEJATI , kami mengalirkan air mata kesyukuran
terasa kehangatan ukhuwah yg sebenar setelah hampir 5 tahun
Allah jua yg mengerti perasaan indah ini


buat adik2, apabila diberi amanah memegang jawatan
ingatlah adik2 , bahawa bukan manusia yang melantik adik2
namun hakikatnya Allah yg melantik adik2 ,
kerna Dia mahu mentarbiyah secara direct
supaya ada perubahan dan peningkatan imanmu
Namun apa yg berani akak beritahu
Ada jaminan adik2 akan diuji oleh Allah
namun jgn bimbang
Allah tidak akan membebani hamba2Nya sesuai dgn kesanggupan adik2
mari akak share pengalaman
akak x byk ilmu tapi kalo nak share pengalaman
sikit sebanyak bolehlah
sbg contoh, bila akak rasa sangat hebat ujian Allah
rasa serba tak kena , rasa tak tenang
senang jer adik2
adik2 baca Al-Quran ....
kalo akak suka buka mana2 jer
and then try baca tafsir
mostly apa yg dlm Al-Quran adalah sgt rapat dgn kehidupan kita
tryler sendiri
ada 2 surah yg menjadi sandaran bila akak sgt sedih dan kecewa
surah Al-Maarij ayat 20-34 dan ad-Duha
disebalik ayat2 ni ada tafsiran yg tersirat
menangis2 bila baca surah ni
dan akak akan teringat Nabi kita
lagi hebat diuji
Adik2,
tarbiyah dari Allah adalah bukti tahap keimanan kita
kesabaran kita teruji tatkala bertali arus dugaan melanda
kadang2 tak sempat nak bangun pun lagi
kita tersungkur lagi dek kuatnya ujianNya
namun yakinlah Allah tidak pernah jauh
Allah sentiasa bersamamu
selepas tu
adik akan mengenali diri adik2 yg sebenar
dan akan merasai perubahan yg jauh bezanya
moga peubahan yg murni ini berkekalan
salam perjuangan yer
RAMADHAN 23
hari baru dgn azam baru
nak lupakan apa2 yg berlaku within this 1 week
jgn bersandar pd kenangan
jika impian bisa digapai
-sumtimes , something are better left unsaid
-picture tells everything
kadang2 non-verbal communication lebih berkesan dari verbal communication
hehehe
adakah diam tanda bermasaalah
adakah senyum tanda bahagia
adakah menangis tanda kecewa
adakah ... adakah..adakah...
namun hearty jua tahu perasaan sebenar
mudah bukan mengesan
senyuman yg tidak ikhlas
tangisan yg dibuat2
dan sebagainya
apa yg penting heary tidak akan pernah menipu
hearty tidak akan membenarkan kebatilan
jagalah hearty sebaik2nya
dari hearty penentu baik buruknya tindakan
jadilah dirimu hambaNya , anak , kakak , pelajar , sahabat yg cemerlang
bahagiakan insan2 disekelilingmu
kelak kamu adalh insan yg paling bahagia
dek kerna terbiasnya sinaran kebahagiaan