Friday, December 18, 2009

salam maal hijrah

pengalaman telah mendewasakan
mematangkan fikiran
pahit getir yg pernah kulalui
adalah titik tolak penghijrahanku

peghijrahan dalam konteks individu adalah terlalu subjektif
malah mungkin terlalu misteri
namun hakikat di sebalik apa jua bentuk penghijrahan
semuanya berlandaskan 1 landasan yg sama
H I D A Y A H

Tuhanku
di malam syahdu ku merayu
Ampunilah segala dosa ku yg lalu
Sujudku, mendambakan keredhaanMu
Tempatkan daku didalam rahmatMu
Ya Allah tunjukkan jln kebenaran
Suburkan jiwa ku dgn keimanan
Hanya padaMu Tuhan
ku sandarkan harapan

Ya Allah
tunjukkan ku jalan
kebenaran dan kebahgian
Suburkan jiwaku oh Tuhan
dengan keimanan

terangi jalan hidupku
dengan cahaya kasihMu
Pimpinlah daku dgn HIDAYAHMU

Hidayah terlalu berharga
dengan izin Allah jua hidayah itu hadir
Harganya tidak ternilai
Hilangnya adalah satu kehilangan yg akhbar
kehilangan yg sangat2 besar

Hargailah selagi mana masih menjadi milik kita
jangan apabila hidayah berpindah hakmilik
baru kita menyesal seumur hidup
menangis air mata darah sekalipun
belum tentu dapat menebus kembali Hidayah

Sempena Maal Hijrah ni,
Sama2lah kita memperbaiki kelemahan diri
memantapkan kekuatan diri
Agar ketenangan dan kebahagian menjadi milik kita

doa senjata mu'min
teruskan berdoa untuk diri ,
ibu-bapa dan shbat2
Doa agar hijrah kita istiqamah

Buat sumer sahabat2 gue
Ku doakan agar kau kan bahgia
ku doakan agar tiada lagi deritamu
Moga Tuhan kan merahmatimu
Di syurga yg selayaknya.....





18/12/09
21.04 pm
Kuching, sarawak


.....My Heart......

Assalamualaikum......

lama benar gue x singgah di blog gue ini
lama sebab hearty gue x tenang
banyak dosa , byk masalah , banyak penyakit hearty

Subhanallah,
Sesungguhnya Allah menguji dan akan terus menguji hambaNya
pada titik kelemahan dirinya

Sebagai hambaNya,
memang sukar sekali ungkapan Alhamdulillah disaat ujian menimpa
namun ungkapan herm, x laratlah , penat....
mengganti ungkapan sehebat Alhamdulillah..

manusia...manusia.....
fitrahmu jarang untuk bersyukur
Jangan bersandar pada kenangan jika impian bisa digapai
jangan pernah berburuk sangka pada Allah

kita belajarlah mencari hikmah disebalik apa yg menimpa diri
kalau bukan hari ini, mungkin selepas 5 tahun , mungkin 10 tahun
let the time be the judge ....
masa ... masa...masa

Sedang Allah pun bersumpah dgn Masa
surah al-Asr.....
demi masa , sesungguhnya manusia dalam kerugian
melainkan bagi mereka yg berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan dengan kesabaran

Ya Allah,
Ku percaya ,
Tidak sia-sia aku diuji dalam cinta,

Dengan cinta kenal pencipta
Dengan cinta kenal Rasulnya
Dengan cinta kenal saudara
bahagia keluarga

hidup tanpa cinta sengsaralah jiwa
sengketa dan dusta yg merajai jiwa
dibatasan cinta syariat terjaga
tanpa keraguan, tanpa kesangsian....

Apabila kamu jatuh hearty pada seseorang
lepaskanlah dia pergi
Seandainya Allah mempertemukan dirimu dan dirinya
Anggaplah Allah mentaqdirkan dia jodohmu
namun seandainya kalian terpisah buat selamanya
bergembirah heartymu, kerna Allah bakal mengurniakan pengganti yg lebih baik

Ya Allah...
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah heartynya dengan heartyku
Jika dia bukan milikku
damaikanlah heartyku dengan ketentuanMU
Ya Allah , engkaulah tempatku bergantung harapanku
Ku harap diriku sentiasa dibawah rahmatMu

Salam Maal Hijrah
Penghijrahanku KeranaMu....




18/12/09
20.35pm
Kuching , Sarawak

...I fall in love...

video

Thursday, August 27, 2009

Ramadhan 5-6

Assalamualaikum

meh aku story skit experience oncall ms posa
pas war round ptg dlm kul 5.30 tu
aku minta tolong kawan2 HO lain
aku kata nak g solat n nak beli juadah Berbuka

usai solat , aku balik wad
terus review patient
jam dah kul 6.30pm
lebih kurang 20 minit nak berbuka
baru review 1-2 patient acute bed

jam 6.50 pm aku terus gi join nurse
bukak posa sama2
sekejap jer mkn, terus solat maghrib
n then cont review patient balik, amik darah

dlm kul 7.30 , ada call from Burn unit
tolong review patient n take blood post transfusion
dah settle , balik ward aku
tengok2 MO dah tunggu datang round

round2 , dlm kul 9 finish
aku g settlekan patient yg nak g operation esoknya
mlm aku oncall , xder admission
juz nak watch out patient acute cubicle jer

kul 1.30am kena g amik darah lagi
untuk pt tu, repeat PT/PTT dia
yg ni nak check faktor pembeku darah
pastu kul 2.30 g solat Isyak
ingat nak terawih...
tapi takut lama2 dalam bilik HO
takut ader pt collapse
x perasan
x solat terawih ler aku
tido dlm 1-1 1/2 jam kat kaunter tu
bgn tido , g trace result plak
n then Burn unit call lagi
kena set new line
patient punyer line sumer block
struggle dgn nurse
memand susah sgt nak set line
3-4 x aku try per patient
nurse pun sama
x dpat jugak
huhu

at last kau tengok jam dah kul 4.50am
aku mintak nak sahur dulu
pastu sambung balik
makan roti dgn air soya
ok lah
as long as ambil berkat sahur
dah settle sumer aku pun solat Subuh
terasa cam aku masih mengantuk

x sabar nak tunngu ptg
balik umah buka posa


sukarnya nak betulkan niat
Qiyammulail tu x semestinya tahajud, taubat , hajat n witir shj
yg student still dapat pahala bila dia ulangkaji
yg uzur bangun untuk berzikir n berdoa
yg surirumah menyediakan juadah sahur untuk keluarga
dan aku kerja ....
IA moga skop Qiyammulail kita x terbatas k

Tuesday, August 25, 2009

..Kad raya collections..





...Diari Ramadhan 1-4..

Assalamualaikum ...
memandangkan gue ni ada kekangan masa...
maka gue rangkumkan diari Ramadhan 4 hari sekali ...

Ramadhan 1-2
posa masa weekend , so ader masa untuk masak kat umah
biar simple janji panas
satu lagi bila kita memasak ni indirectly bukan setakat jimat
tapi satu lagi silaturrahim kan
memang fun ler memasak aritu
terciptalah pelbagai gaya n kerenah
macam2, ader yg kata mak dia masak camni
ader kata mak aku x masak lagu tu
hehhe
sedangkan manusia sama rambut hitam
tapi skill memasak lain2 kan
tp yg paling penting bagi aku
the best n delicious food in this world
AIR TANGAN BONDA kan??
biarlah mak aku masak sardin ker telur dadar sekalipun
rasa dia ...fuhhhh
meletop..memang sedap

Terawih n moreh seperti biasa kat surau area umah sewa
makan lagi after terawih


Ramadhan 3-4
Yg ni posa masa weekdays
erm takper jer posa masa kerja
x perasan pun masa tu pantas berlalu
so, yg ni bukak posa gue beli jer kat Bazar ramadhan dlm hosp
so, gue budjet dalam rm 3-5 jer untuk buka
beli nasi n kuih jer
itupun dah kenyang

tu je la
nnt gue story plak kalo posa time oncall
esok gue oncall

last but not least
byk2kan amalan
muslimat yg period pun still boleh dpat pahala
kalo kena gaya n caranya
maybe dpaat lebih dari yg berpuasa
anti meninggalkan puasa kerana keuzuran pun dpt pahala ...
berzikir , memasak untuk family, bersedekah dan sebagainya


1.34am
My sweet room
Kuching , Sarawak

Saturday, August 22, 2009

..Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak.

Assalamualaikum sumer...
Salam Ramadhan kpd sumer muslimin n muslimat
moger kedatangan Ramadhan kali ini disambut dgn rasa kesyukuran
krn kita still diberi peluang oleh Allah untuk menikmati nikmat Barakah ramadhan

Semalam gue ambil kesempatan untuk call n msg parents , grandparents , uncle n auntie
x lupa gak member2 , rasa rindu sgt kat sumer kat semenanjung
coz kat sini experience Ramadhan tu kurang terasa coz majority Non-Muslim

mlm tadi sempat gak serch surau
akhirnya jumpa gak
dapatlah berterawih
terasa macam dah lama berkenalan dgn masyarakat Muslim di kawasan tempat aku menyewa
at least ader gak la pengalaman baru

today 1st Ramadhan
still fresh lagi
moga Ramadhan kali ini lebih2 baik dari yg sebelumnya

sama2lah kita doa k
byk2kan doa
mintak pada Allah
jgn malu jgn segan
IA

k , last but not least
Slmt bersahur , berbuka posa, berterawih , berqiyamullail, bersedekah
,moga ganjaran pahaal berganda hadiah buat kita sume

Monday, August 17, 2009

~.. Convo...~


Assalamualaikum....
Gue baru balik bercuti... g konvo kat penang...
habis adik2 gue ponteng sekolah .... ayah gue siap send formal letter kat cikgu
bagitahu x dpt hadir ke sekolah coz nak g konvo kakak

tapi adik gue yg sorang lagi still x dpt ikut
coz dia ader quiz next week nyer
x perlah , at least dapat jumpa b4 aku fly balik kuching aritu....

happening giler duk umah
rasa lama giler x jumpa adik2
best giler , dapat borak2 , buat lawak, hahahaha
kelakar2,
siap jumpa amira lagi (anak yg mak gue bela )
bawak dia naik keta , jalan2 antar k uda n dik pis
mandikan dia, suap dia makan
tidurkan dia
(konon2 gue nak tidurkan dia, aleh2 gue yg tidur , amira still x tido....huhuhu)




Ni gambar gue wif my beloved parents
gue rasa parents gue punyer baju lagi gempak
udah macam Dato/ n Datin
g ue yg amik scroll pun pakai biasa2 jer
hehehe, itulah namanya semangat nak tengok anak naik pentas amik ijazah

thanks ya , mak n ayah
siap belikan lagi bouquet bear aritu
terharu sgt
........

no words can described how was my feeling that time
jumpa my shbts ..
hope everybody dipermudahkan Allah segala urusan pekerjaan k

Ada jodoh IA kita jumpa lagi
Ada rezeki jemputlah dtg umah gue raya nnt

k,
Salam Ramadhan Al-Mubarak

my shbat

assalamualaikum

Sunday, June 28, 2009

~.. life is funny..~

Assalamualaikum....
welcome back ..... gue udah lama benar enggak send new post here...
bz ler kononnyer....actually gue baru ajer pindah umah , pindah ke beranang selangor .... n now gue pindah umah lagi ke Meow..Meow... Kuching, Sarawak.....
gue dicampakkan ke borneo coz posting kat selangor n kl FULL....

at first memang sedih bangat... nangis ler...
gue siap berangan ngan 3 lagi member.. konon2 dapat hosp sg buloh
tup-tup gue dpt posting kat Kuching....

ntahlah , setakat 3 hari duk sini
dah mcm2 perasaan ader.... sedih , hepi, rindu , n yg paling tinggi perasaan adalah kelakar
yg selalu aku sebut hidup ni kelakar ler sebenarnya....
life is funny.... bak kata omputehnyer..

2 org rum3 gue , aishah n k izani terpaksalah melayan kerenah gue yg gila2 ni...
kini gue lagi jauh dr family..huhu... sedih bangat ni...
tapi xper, gue udah pujuk hearty gue...
pastilah Allah ader rencanaNya buat aku
yang sampai skrang pun aku x tahu....

maybe rezeki , maybe sahabat , maybe ukhuwah , n maybe ........
ermm, x yahlah aku penat2 mikir...coz apa yg penting parents aku dah redha aku kat sini...

InsyaAllah setakat ni , aku juz nak cari ketenangan hati , nak belajar untuk appreciate person around me.... i dun wanna hurts anybody anymore......
coz ader sorang shbat aku ni mengadu pada aku betapa heartynya hancur bilamana kasih dan sayangnya kpd sahabt , x aku hargai ... maafkan aku sahabat ..... mungkin aku terlalu ambil mudah tentang kasih sayang sahabat .....

huhu sedih lagi.....
meh ler gue share skit bout Kuching ni
first,tempat ni bandar , ader ler nampak mcm ala2 kl , selangor gak
cuma xderlah bangunan tinggi , LRT tu
jalan dia 1 way , susah skit
pastu susah nak cari mknn HALAL , so 2-3 hari ni makan mewah ler
makan nasi kat MarryBrown , ayam penyet , restoran bawah jmbatan gantung dsb

memang better masak sendiri ler
terjamin HALAL , ekonomi....hehe tapi gue x pandai masak pun...
camner ni...?? ni kot yg Allah nak bagitahu gue, belajar memasak....

k lah , lain kali plak aku story k
esok last day orientasi , lusa start kerja dahhhhhhhhhhhhhhh
Assalamualaikum

Friday, April 3, 2009

...Teguran yg merubah segalanya...~

Assalamualaikum....
hari ni aku nak coretkan pengalaman hidupku...

topiknya mcm yg kat atas tu
teguran dari sahabat2 aku
atas konsep teguran la aku berubah
atas konsep teguran la aku InsyaAllah nak istiqamah
atas konsep teguran la aku nak tegur org lain plak



kadang2 kita teringin sngat nak tegur sahabat2 kita, member2 kita , kawan2 kita kan
aku pasti ramai jer yg ader perasaan tu...
tapi atas dasar perception .....
nanti dia x rapat dgn kita, nanti dia x suka kita, dan byk2 lagi ler nnt.., nnt....

Aku , dulu pun masa kena tegur dgn sorang kawan aku ni
memang marahlah
nak meletup rasanya
sedap jer mulut dia tegur aku
macam 2 la kan yg x kena

tapi sekarang ni
dalam ramai2 kawan aku yg sekolah dulu
dialah yg aku paling sayang skrang
coz sebab dia aku belajar untuk berubah

sbb tu ada pakar motivasi bagitahu
Sahabat dan kawan ada bezanya
Sahabat adalah teman yg akan menegur kesalahan kita
Kawan adalah rakan yg menyimpan kesalahan kita didalam heartynya


Allah ada berfirman dalam Al-Quran , dalam Surah Al-Maarij ayat 19-21
''Sungguh manusia diciptakan bersikap suka mengeluh, apabila dia ditimpa kesusahan dia mengeluh, dan apabila mendapat kebaikan (harta) dia jadi kikir''
Manusia memang fitrahnya , akan marah apabila ada org lain yg menegur ttang dirinya, lebih2 lagi yg barsangkut paut dgn prinsip hidup .....
namun jika kena gayanya , kena dgn hikmahnya....
InsyaAllah kalau bukan hari ini.... mungkin selepas 20 tahun nnt...
masa tu baru dia mengakui kebenarannya...
So, aku mohon kpd sumer sahabat2 aku....
kita sama2 tegur menegur kearah kebaikan...
InsyaAllah kita berlapang dada bila ditegur
yakinlah wasilah yg dijanjikan Allah melalui shbat2 kita
so, takes step further
lagi indah kalau didahului dgn istikharah
minta Allah lembutkan hati sahabt2 yg kita nak tegur

Akhir kalam, man jadda wa jadda
siapa yg berusaha , dia dapat apa yg dia usahakan
setelah kamu berusaha, maka bertawakkallah kamu kpd Allah.....




Bersama -Devotees

Kita pernah bersama
Menempuh onak dan duka
Tidak pernah putus asa
Walau dugaan datang melanda

Dikau pernah bertanya
Bila bahgia akan tiba
Ku berkata bersabarlah
Serahkan saja pada yang Esa

Bila masanya menjelma
Kebahagiaan akan tiba
Namun tidak mungkin ku lupa
Kenangan indah kita bersama

Menempuh onak cabaran
Dan liku hidup yang panjang
Tidak mungkin hidup ini sepi selagi ku masih di sini

Kini terungkai sudah
Kisah hidup kita
Berbekalkan taat dan sabar
Pastikan berjaya

Jejak Cinta -devotees

Berdiri aku disini
Menatap mentari terbit lagi
Membawa cahaya menerangi hari
Dan saat itu masih kunanti

Kita sama punya cita
Yang menunggu di hadapan sana
Biarpun berliku ditempuh jua
Cekal dan tabah azimat jiwa

Tika ujian datang menduga
Tiada berputus asa dan kecewa
Andainya rebah bangkit semula
Berserah mengharap rahmatNya

Sama melangkah seiringan
Mengejar sebuah impian
Dengan semangat keyakinan
Menuju kearah keyakinan
Menuju ke arah kejayaan
Bertekad penuh keazaman
Gemilang kan pasti di genggaman

Jangan lupa memohon padaNya
Tawakkal berdoa sentiasa
Apa dikurnia ada hikmahnya

Disana tiada jalan yang mudah
Hanya yang sabar kan terus melangkah
Berbekal keimanan di dada
Dan usaha pasti akan berjaya

Ku Damba redhaMu - Devotees

Bagaikan hausnya bumi gersang
Yang kering lantaran tidak disirami hujan
Begitu sepinya dan rindu hatiku
Bila CintaMu tidak bersemi

Berjalan aku bagai kesesatan
Di tanah Tuhan diriku ditinggalkan
Tiada tempat untu kumengadukan
Resah hidupku ditimpa sesalan

Aku dambakan
Dambakan cinta
Cinta sejati yang kekal selamanya
Biarpun pahit perjalanan meraihnya
Demi redhaMu kuharungi jua

Kerana cinta lahir dari sanubari
Biarpun perit menuju cintaMu
Namun sedikitpun tidak menggoyah tekadku
Biar diracun dunia

Ya Allah tidak kusedari
Selama ini cintaMu tak pernah menyepi
Rahmat kasih sayangMu yang tiada bertepi
Setiap hambaMu tetap Kau sayangi
Biarpun banyak dosa yang menghimpit diri ini
Janji pada hambaMu tak pernak Kau mungkiri
Maafkanlah Redhailah.....

SeTiAp KaLi .. Devotees

Setiap kali mendapat nikmat
Jarang ku sedari itu pemberianMu
Terkadang rasa itu kerana
Segala usaha dan penat lelahku sahaja

Setiap kali ditimpa musibah
Ku mengeluh risau bertambah gelisah
Hingga terlupa padaMu Allah
Tempat kembali segala masalah

Oh Tuhan Yang Maha Penyayang
Leraikanlah aku dari keluh kesah
Yang membelenggu jiwa dan fikiran
Ditambah dengan hasutan syaitan

Kurniakanlah kepadaku ketabahan
Singkapkanku hikmah segala ketentuan
Moga sinarMu berikanku pedoman
Hanya padaMu segala ketetapan

Seandainya diri ini
Mampu meraih cinta dan keredhaanMu
Seandainya akulah insan yang terpilih
Pimpini hidupku

Sunday, March 29, 2009

..~HaWa...~

Hawa,

Sedarkahengkau sebelum datangnya sinar islam, kita dizalimi, hak kitadicerobohi, kita ditanam hidup-hidup, tiada penghormatan walau secebisoleh kaum adam, tiada nilaian dimata adam, kita hanya sebagai alatuntuk memuaskan hawa nafsu mereka. Tapi kini bila rahmat islammenyelubungi alam bila sinar islam berkembang, darjat kita diangkat,maruah kita terpelihara, kita dihargai dan di pandang mulia, danmendapat tempat di sisi Allah sehingga tiada sebaik-baik hiasan diduniaini melainkan wanita solehah.

Wahai Hawa,

Kenapa engkau tak menghargainikmat iman dan islam itu? Kenapa mesti engkau kaku dalam mentaatiajaranNya, kenapa masih segan mengamalkan isi kandungannya dan kenapamasih was-was dalam mematuhi perintahNya? Wahai Hawa, Tanganyang mengoncang buaian bisa mengoncang dunia, sedarlah hawa kau bisamengoncang dunia dengan melahirkan manusia yang hebat yakni yang solehsolehah, kau bisa mengegar dunia dengan menjadi isteri yang taat sertamemberi dorongan dan sokongan pada suami yang sejati dalam menegakkanislam di mata dunia.

Tapi hawa jangan sesekali kau cuba mengoncangkeimanan lelaki dengan lembut tuturmu, dengan ayu wajahmu, denganlengguk tubuhmu. Jangan kau menghentak-hentak kakimu untuk menyatakankehadiranmu. Jangan Hawa, jangan sesekali cuba menarik perhatian kaumadam yang bukan suamimu. Jangan sesekali mengoda lelaki yang bukansuamimu, kerana aku khuatir ia mengundang kemurkaan dan kebencianAllah. Tetapi memberi kegembiraan pada syaitan kerana wanita adalahjala syaitan, alat yang di eksploitasikan oleh syaitan dalammenyesatkan Adam.

Hawa,

Andai engkau masih remaja ,jadilah anak yang solehah buat kedua ibubapamu, andai engkau sudahbersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu , andai engkauseorang ibu didiklah anakmu sehingga ia tak gentar memperjuangkanad-din Allah.

Hawa,

Andai engkau belum berkahwin ,jangan kau risau akan jodohmu , ingatlah hawa janji tuhan kita , wanitayang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan mengadaikan maruahmuhanya semata-mata kerana seorang lelaki, jangan memakai pakaian yangmenampakkan susuk tubuhmu hanya untuk menarik perhatian dan memikatkaum lelaki, kerana kau bukan memancing hatinya tapi merangsangnafsunya. Jangan memulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrimkerana aku khuatir dari mata turun ke hati ,dari senyuman membawa kesalam, dari salam cenderung kepada pertemuan dan daripertemuaan...takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa,

Lelakiyang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilihwanita melalui keseksiannya, lelaki yang warak tidak menilai wanitamelalui keayuaannya, kemanjaannya, serta kemampuannya mengoncang imanmereka. Tetapi hawa , lelaki yang baik akan menilai wanita melaluiakhlaknya, peribadinya dan ad-dinnya. Lelaki yang baik tidakmenginginkan sebuah pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya keranadia takut menberi kesempatan pada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yangwarak juga tak mahu bermain cinta sebabnya dia tahu apa matlamat dalamsebuah hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan. Oleh itu

Hawa,

Jagalah pandanganmu, jagalah pakaianmu, jagalah akhlakmu, kuatkanpendirianmu. Andai kata ditakdirkan tiada cinta dari Adam untukmu,cukuplah hanya cinta Allah menyinari dan memenuhi jiwamu, biarlah hanyacinta kedua ibubapamu yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu,cukuplah sekadar cinta adik beradik serta keluarga yang akanmembahagiakan dirimu.

Hawa,

Cintailah Allah dikalasusah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta dari insan yang jugamenyintai Allah. Cintailah kedua ibubapamu kerana kau akan perolehikeredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana tiada cinta selain cintakeluarga. Hawa , Ingatanku yang terakhir, biarlah tangan yangmengoncang buaian ini bisa mengoncang dunia dalam mencapai keredhaanIllahi. Jangan sesekali tangan ini juga yang mengoncang keimanan kaumAdam, kerana aku sukar menerimanya dan aku benci mendengarnya.

Monday, March 23, 2009

..DiskuSi InteLek : InSan telaDan SepnaJang ZaMan. (part 1).

....Assalamualaikum...... sbg pembuka bicara... moga post ni memberi maafaat kpd kita bersama.....





last 2 days ader program under Rakan masjid, MPDMN n Pusat islam

DISKUSI INTELEK : INSAN TELADAN SEPANJANG ZAMAN

actually gue niatnya nak amik kertas kerja jer n then balik bilik study...

memandangkan skrang ni musim XM FEVER....ermmmmmmmmmm....but then Allah gerakkan hearty gue untuk stay jer la, kehadiran pun x ramai...so stay ler...



at last, rasa best sgt, memang best, x rugiler rasanya....

as an intro, we like other human .... when we admire someone , we tend to know everything about da person that we admire most.... name, asal, favourite color, hobby , .............da most important is date of his /her birthday right?? .. yeahh, easy for us to wish HAPPY BIRHTDAY....we'll feel satisfied n happy the whole day if we met our secret admirer (SA)..



buttttttttttttt, when we ask about the person that we compulsory to know and admirer most in da world... why we dun bother at all?? ... He was a great human that really show n prove how much He loves us.....till his last breath.....Ummati..ummati...ummati....



Lemahnya iman gue.... dah hidup lama , dah kenal lama Nabi tapi banyak lagi yg x tahu , byk lagi x kenal, sedihkan?? ...YA Allah, ampunkanlah dosa2 kami yg mengaku ummat Nabi Muhammad SAW.. rahmatilah kami yg terlalu mengharapkan syafaat Rasullulah kelak....



tu baru INTRO....maaf ler pjg sgt intro nyer........

so, kita straight to da point

so, dalam diskusi inteelk ni ader 3 kertas kerja

1)Keindahan peribadi Nabi SAW

2)Akhlak Rasulullah dlm Kekeluargaan - satu tinjauan ringkas

3) Akhlak Nabi SAW di dalam Bermasyarakat & Bernegara



so , gue juz go through secara ringkas jer each kertas kerja... if saper2 yg nak fotostat leh gue pinjamkan... if ader kesilapan, jgn segan, juz tegur...



kertas kerja 1: Keindahan Peribadi Nabi SAW



Sesungguhnya kami telah mengutusmu (Muhammad) membawa kebenaran , sbg pemberita berita gembira & pengancam

(Surah Al-Baqarah :119)



3 per. yg trdapat dlm diri Nabi adalah :-

pengutusan Nabi sendiri , akhlak, peribadi baginda



yg pembentang bincangkan hanyalah AKHLAK shj



Antara pekerti mulia Nabi SAW & Dorongan kpd umatnya supaya berakhlak mulia:





1)BENAR

-baginda adlah seorg yg paling benar ucapannya sebelum diangkat sbg rasul dan selepasnya

-Wahai org2 beriman ! bertaqwalah kamu kpd Allah dan hendaklah kamu berada bersama2 org2 yg benar. (At-taubah: 119)



2)SABAR

-besarnya kelebihan sabar

-nabi sgt sabar dlm usaha menyebarkan agama dan menghadapi kerenah2 sbhgian shbat (yg baru memeluk Islam) & org2 kafir

-sentiasa memberi galakan kpd shbat serta umatnya supaay bersaabr dlm menghadapi ujian & musibah

- Ssungguhnya org2 yg bersabar akn diberikan balasan pahala kpd mereka tanpa hisab . (Az-Zumar: 10)



3)PEMURAH

-manusia plg pemurah

-pengorbanan dlm agaam



4)ZUHUD

-Nabi telah ditawarkan dgn pelbaga harta dunia , jawatan tinggi dan waniat cantik, namun Baginda menolak semua demi kezuhudan dunia.

-Nabi wafat tanpa meninggalkan harta



5)TAWAADHU'

-Baginda walaupun mempunyai kedudukan yg sgt tinggi serta paling hampir dgn Allah , ttp sgat merendah diri & x pernah meninggi diri dihadapan shbat2nya

-Baginda mesra dgn semua golongan masyarakat , semua peringakt umur

-Baginda tidak suka org ramai merasa gerun & takut krn merasakan kehebatannya

-Bafginda melarang drpd berlebih2 memuji & menyanjunginya

-Rasulullah melarang bangun untuk membesarkannya

-Rasulullah menerima segala jemputan & bentuk hadiah walaupun remeh-Baginda suka bergaul dgn golongan miskin



6)PEMAAF

-Baginda paling suka memaafkan yg melakukan kesilapan kpdnya

-namun baginda bertegas didalam kesalah , terutamanya berkenaan hukum dalam agama

-dorongan supaya mampu menahan kemarahan

Drpd Abu Hurairah r.a bahawa rasulullah SAW bersabda:' org yg kuat bukanlah org yg dpat menjatuhkan lawannya ttp org yg paling kuat adalah yg dapat mengawal dirinya pada ketika marah'.



(Sahih al-bukhari , bab memberi peringatan supaya tidak marah)



7)GURU & PENDIDIK

-tokoh pendidik yg tiada tolok bandingnya

-Kejayaan baginda mengubah masyaarkat Jahiliyyah menjd manusia masyarakat yg disegani kawan & lawan

-bentuk didikannya jelas dan tersirat namun penuh kebijaksanaan

-baginda tidak sekali2 bersikap kasar terhadap sahabat2 yg baru memeluk islam dan masih jahil tentang hukum.

-menjadikan per. yg paling penting terutamanya taqwa & nasihat yg utama (asas kpd kebaikan)

-pandai memilih masa yg sesuai supaya tidak jemu

-mendidik shbat2 supaya menjauhkan diri dari pekerti yg keji disamping mendekatkan orang munafik kpd amalan2 Islam



8.SENTIASA BERSYUKUR KPD ALLAH

-Nabi seorg yg sentiasa bersyukur dalam setiap keadaan

-Sentiasa beribadat



9-HANYA MELAKUKAN SESUATU YG BERFAEDAH SHJ

-sifat mukmin adalh tidak melakukan per2 yg tidak berfaedah





....ambillah pengajaran....

sampai sini dulu part 1 ni

nnt gue sambung k





...6.24pm......26Rabi'ulawal/23March 2009....

~status : High Grade XM Posting fever..... 38.9...



.





Sunday, March 22, 2009

....WeLcOmE bAcK my HEART....

Assalamualaikum sahabat2 .............
maaf ler , lama benar gue x menjenguk blog ni..
apatah lagi nak menaip ker mengedit ker mem'post' ...
ada byak sgat agenda yg lebih penting....

so, saat ni rasa rindu sangattttttttttttt.. Tuhan jer yg tahu macamana perasaan gue ni... ntah suker ler nak bukak balik blog ni.. nak share ngan shbat2 sumer

BZ memang BZ.............tu fitrah n lumrah life as a student... kadang2 tu x BZ tapi pura2 BZ ..haha..tulah namanya manusia...

dalam tempoh sebulan lepas gue posting district... duk sebulan kat Pasir Mas.... byk benda yg gue belajar.... tapi ada 1 hadiah yg Allah kurniakan ....kesedaran berda'wah kpd sahabt2 non-muslim...huhu... slma ni x sedar2...... gue sebenarnya 'kept ISLAM ' in myself only.....

InsyaAllah nak sangat Allah bg hadiah HIDAYAH kpd sahabat gue especially yg sorang ni... he's a NICE n KIND guy..juz he is a BUDDHIST... May he become a Muslim soon... so, we got another new brother in ISLAM....hope so....

Yang paling penting bg gue...... kita ni tunjuk AKHLAK yg baik jer......hehe.. camner ni?? diri sendiri pun x proper yet............ Keep going improve ourselffff..............


Wahai diri yg sering lupa n lalai............ tiupkanlah semangat dalam dirimu... yakinlah hanya KEIKHLASAN yg diperlukan ....moga dirimu tabah selalu ....
~ 8.32 pm... 25 rabiulawal 1430h/ 22March2009 ~
............ miss my youngest brother so much.............




Thursday, January 15, 2009

.... Analisis PRK dr kacamata insan biasa..~

Assalamulaikum dan Salam Perjuangan Mahasiswa....

Jam 6ptg- 8mlm td gue g tengok pengiraan undi
huhu.. lama gak smpai ngantuk giler dah
after break solat maghrib dlm kul 8.45 gitu
Prof Wan umumkan result PRK

Kerusi UMUM- Azimah 1000+

Keusi PPSP- Razzi 700+
Fadhli 400+

Kerusi PPSK- Wali 400 +

p/s: maaflah gue x ingat accurate bilangannya, tapi lebih kurang gitulah


Bg pendapat gue
politik kampus kita still x byk bezanya
masyarakat kampus masih x rasa kepentingan pilihanraya kampus (PRK) ni
maybe sbb BZ sgt study kan
maybe diorg rasa x ptg saper pun yg jadi MPP
coz x da beza pun
diorg still x dpt aper2 kelebihan
diorg still x rasa kelainan MPP yg baru dgn MPP yg lepas2

ermmmm....
bg gue , bila kita duduk di bwh
rasa mcm nak buat mcm2 program , mcm2 cdangan
untuk mengisi rohani dna menjaga kebajikan semua
namun bila kita duduk di atas 'kerusi' MPP
semuanya menuntut 1001 pengorbanan
dari segi masa , tenaga dan wang

gue bukan nak mengungkit
juz nak memperbetulkan sdkit fakta
yg disebarkan tanpa diusil periksa terlebih dahulu
oleh pihak2 yg x bertanggungjawab

wahai sahabat,
kami MPP yg lepas masih insan biasa
yg x lepas dr membuat kesilapan
namun apabila usaha kami
diambil ringan
rasa terkilan didlm hati

namun dipujuk hati
sedang Nabi yg begitu sempurna akhlaknya
amanah dlm tutur dan tindakannya
pun mendapat tentangan hebat
apatah kami yg hanya insan biasa

namun gue ingin mengingatkan shbt2,
bukan jawatan itu yg dikejar
jika kita mampu membawa perubahan
merencana 1 titik anjakan
ke arah mentaliti mahasiswa kelas pertama

Sahabat2,
sampai juga ke telinga ini...
disoal habis-habisan
apa sumbangan MPP pada warga kampus
maaflah
sumbangan kami x seberapa
namun umpama melihat titik hitam yg kecil di ats sekeping kertas putih
org tetap nmpak yg titik hitam kecil shj
sedangkan titik2 putih memenuhi ruang kertas

fikirkan2 lah shbat
bila diedarkan poster flyers
ada program kerohanian
anjuran MPP , PSP ,PSG, PSK dan Pusat Islam
berapa ramai yg hadir ke surau
balik2 muka yg sm juga

puas mencari resepi menarik
untuk dijadikan tarikan
namun Allah tetap tidak membari hidayah lagi
kpd shbat2 yg kami nanti-nantikan kehadirannnya

bila melihat beberapa program kebudayaan
aku rasakan
x perlu poster yg menarik , x perlu publisiti meluas
namun hasilnya
peminat setia dan fanatik
sabar mennti dari awal hingga ke akhirnya
bilangannya mencecah ratusan keatas

oooooo
ramai jg student2 usm ni
ingat x der
coz kalo program kat surau tu
x sampai 100 pun

Ya Allah
mungkin pihak kami juga ada silapnya
masih membuat dosa , masih melakukan maksiat kpdmu
hingga menghalang dan melambatkan proses HidayahMu
turun di bumi USMKK ini

Salam Kemaafan
Salam Perpisahan

1.15pm 16/1/09
status: mencari dan terus mencari


Tuesday, January 13, 2009

..Demam Pilihanraya Kampus aka Campus Election Fever..

Assalamualaikum

wah..wah..wah... gue makin terasa hangat panasnya api dana aura
PRK kali ni.... dgn barisan calon2 yg hebat2 belaka

mmg 1 pertandingan yg sengit diantara ke2-2 pihak

ni pictures calon2 yg merebut 'kerusi' PPSP
school gue
so, nak promote skit...

Saudara Fadhli .. Medic 2

Saudara Razzi wif Prof Dato' Dr Mafauzy (Pengarah Kampus)


video

ni plak sbg buah tangan dr 'Boss' gue dulu... sbg tontonan kalian

ingat , meh ramai2 kita pakat mengundi

UNDILAH pemimpin anda

walaupun undi adlah rahsia

tapi gue nak mengundi AZIMAH , RAZZi n PALI (oopsss, terlepas plak...)

09:09 14 Jan 09

status: pre-view shock

Thursday, January 8, 2009

... Rasmilah perletakan jawatan ....

Assalamualaikum......
gue dpt smnagt baru untuk HIDUP
ermmmm..... this all coz of PALESTINE
bila gue tengok tv , br rasa bersyukur sgt2
duk dalam kampus n negara yg aman
tapi tuler kelemahannya... comfort zone means danger


x der usaha pun nak berubah
x der rasa nak baiki diri
x der masa nak ingat saudara seIslam yg lain


pendek kata.... gue ni xder dunia lain selain buku , kelas, oncall
padahal Nabi dah bagitahu... sesapa yg bangun di waktu pagi ...
tapi x memikirkan saudaranya... maka dia bukanlah dr golonganku
hah.... tulah gue ni pentingkan diri sendiri jer
lemahnya iman di dada


InsyaAllah nak fahami erti sebenar gue hidup
apakah untuk nak grade jer??
tugas lain?? mcm da'wah , masyrakat dsbg


skrng ni gue dah rasmi letak jawatan sbg MPP
ermmm, pasni xleh la org panggil YB dah
gue plak nak panggil MPP baru..... YB
hehe...... YB ni bagus jg
bnyak maksudnya
Yg Bekerja
Yg Berusaha
Yg Berilmu
Yg Beramal
dsbg

ermmmmm.... gue nak amik kesempatan jg
nak mintak maaf kpd shbat 2 yg membantu spjg menjadi MPP
tapi gue bnyak belajar
sgt banyak belajar mengenal diri dan org lain
InsyaAllah ilmu dan pengalaman ni gue akan share dgn shbat2




09/01/09 01.09pm
status : Ex-MPP 0708